Bug 83242 - adsl-setup script assigns timeout even when asked not to
Summary: adsl-setup script assigns timeout even when asked not to
Keywords:
Status: CLOSED RAWHIDE
Alias: None
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: rp-pppoe
Version: 9
Hardware: All
OS: Linux
medium
medium
Target Milestone: ---
Assignee: Ngo Than
QA Contact: Jay Turner
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2003-01-31 19:59 UTC by Joshua Jensen
Modified: 2015-01-08 00:03 UTC (History)
1 user (show)

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2003-10-01 22:52:46 UTC


Attachments (Terms of Use)

Description Joshua Jensen 2003-01-31 19:59:20 UTC
Description of problem:

The adsl-setup script assigns:

PPPOE_TIMEOUT=20
CONNECT_TIMEOUT=60

even when "no" is specified to the "dial on demand" question.

Looking in /sbin/adsl-setup, I see line 419 saying:
[ -z "$PPPOE_TIMEOUT" ] && PPPOE_TIMEOUT=20
and line 429 saying:
[ -z "$CONNECT_TIMEOUT" ] && CONNECT_TIMEOUT=60

Why?

The CONNECT_TIMEOUT variable seems to just be used for (the avoidance of)
monitoring in /sbin/adsl-start, and nothing else.  However, the PPPOE_TIMEOUT
causes "-T 20" to be part of both the pppoe and pppd command lines (as shown by
ps), which I'm guessing is the cause of this:


Jan 31 14:26:05 firewall pppoe[14730]: Inactivity timeout... something wicked
happened on session 39450
Jan 31 14:26:05 firewall pppoe[14730]: Sent PADT
Jan 31 14:26:05 firewall pppd[14729]: Modem hangup
Jan 31 14:26:05 firewall pppd[14729]: Connection terminated.
Jan 31 14:26:05 firewall pppd[14729]: Connect time 10.6 minutes.
Jan 31 14:26:05 firewall pppd[14729]: Sent 124754 bytes, received 46007 bytes.
Jan 31 14:26:08 firewall pppd[14729]: Exit.


Looking at the big picture:

[root@firewall root]# grep -i "connect time" /var/log/messages | more
Jan 29 23:13:15 firewall pppd[5245]: Connect time 0.4 minutes.
Jan 29 23:13:45 firewall pppd[5323]: Connect time 0.4 minutes.
Jan 29 23:14:14 firewall pppd[5387]: Connect time 0.4 minutes.
Jan 29 23:14:43 firewall pppd[5451]: Connect time 0.4 minutes.
Jan 29 23:15:12 firewall pppd[5516]: Connect time 0.4 minutes.
Jan 29 23:15:41 firewall pppd[5579]: Connect time 0.4 minutes.
Jan 29 23:16:10 firewall pppd[5642]: Connect time 0.4 minutes.
Jan 29 23:16:39 firewall pppd[5705]: Connect time 0.4 minutes.
Jan 29 23:17:08 firewall pppd[5768]: Connect time 0.4 minutes.
Jan 29 23:17:37 firewall pppd[5831]: Connect time 0.4 minutes.


Notice that 0.4 minutes is just over 20 seconds...


Version-Release number of selected component (if applicable):

Phoebe Beta 4

How reproducible:

Simply run adsl-setup... you will always get a PPPOE_TIMEOUT=20

Comment 1 Ngo Than 2003-10-01 22:52:46 UTC
it's the default setting and is recommend to use this option as an extra safety
measure. I have now changed PPPOE_TIMEOUT=80.


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.