Bug 576845

Summary: 13-Beta.TC1: unicode characters are brighter than normal ones
Product: [Fedora] Fedora Reporter: Milan Kerslager <milan.kerslager>
Component: anacondaAssignee: Ales Kozumplik <akozumpl>
Status: CLOSED DUPLICATE QA Contact: Fedora Extras Quality Assurance <extras-qa>
Severity: medium Docs Contact:
Priority: low    
Version: 13CC: akozumpl, anaconda-maint-list, jonathan, jzeleny, kparal, vanmeeuwen+fedora
Target Milestone: ---Keywords: Reopened
Target Release: ---   
Hardware: All   
OS: Linux   
Whiteboard:
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2010-05-17 03:31:42 EDT Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---
Bug Depends On: 578454    
Bug Blocks: 507684    
Attachments:
Description Flags
National characters has different ink color (window title, button, text inside window)
none
broken dialog 1
none
broken dialog 2
none
too wide dialog
none
shot from installed system
none
boot in cs_CZ locale in KVM none

Description Milan Kerslager 2010-03-25 08:45:03 EDT
Created attachment 402532 [details]
National characters has different ink color (window title, button, text inside window)

When I choose text install and czech language, the unicode characters are brighter that "normal" ACSII chars (gray instead of black and similar with red). This happened under VirtualBox. I'll try bare metal hardware.

How to reproduce: boot TC1 and add "text lang=cs" as kernel parameter.
Comment 1 Ales Kozumplik 2010-03-25 10:26:59 EDT
Proposing as F13Blocker.
Comment 2 Kamil Páral 2010-03-25 10:41:34 EDT
Created attachment 402570 [details]
broken dialog 1

Confirmed. Not only cs national characters have different color, but some dialogs are clearly broken. See attachments.

PS: Still I don't think it's a blocker.
Comment 3 Kamil Páral 2010-03-25 10:41:52 EDT
Created attachment 402571 [details]
broken dialog 2
Comment 4 Kamil Páral 2010-03-25 10:42:07 EDT
Created attachment 402572 [details]
too wide dialog
Comment 5 Ales Kozumplik 2010-03-25 11:36:27 EDT
The broken dialog is bug 576541, it only happens with lang= set from the kernel command line, I will look into it at some point.

The wide dialog is an unrelated problem.

Let's focus this bug on the weird character colors: Kamil, do you see this in s-c-whatever programs after the installation finishes?

Thanks.
Comment 6 Ales Kozumplik 2010-03-25 11:58:38 EDT
Strangly, I am unable to reproduce the problem in my own Fedora compose from the last night. It can be a font problem or a terminal problem.
Comment 7 Kamil Páral 2010-03-25 12:51:38 EDT
Created attachment 402611 [details]
shot from installed system

I have tried another F13 Beta TC1 virtual machine installed from DVD through common GUI install. Still in the installed system I see some character with different colors (ř and ě, see attachment). It happens only in virtual console (VT2, etc), but not in terminal emulator (gnome-terminal).
Comment 8 Kamil Páral 2010-03-25 12:52:04 EDT
Tomorrow I can try to test it on real hardware.
Comment 9 Kamil Páral 2010-03-26 13:26:36 EDT
This problem does not happen on real hardware for me, just in the virtual machine.
Comment 10 Kamil Páral 2010-03-29 08:16:10 EDT
I have fully updated my F13 in virtual machine (virt-manager, libvirt, KVM) and this problem still persists.
Comment 11 Ales Kozumplik 2010-03-31 07:33:19 EDT
I discussed this with mlichvar and he thinks it's a kernel bug 578454.
Comment 12 Ales Kozumplik 2010-05-14 09:02:38 EDT
The bug hasn't been spotted for a long time now. I assume it went away with a new kernel version.
Comment 13 Kamil Páral 2010-05-14 09:32:32 EDT
(In reply to comment #12)
> The bug hasn't been spotted for a long time now. I assume it went away with a
> new kernel version.    

Which kernel do you have in mind? I have 2.6.33.3-85.fc13.x86_64 installed in KVM and still seeing this issue. See screenshot.
Comment 14 Kamil Páral 2010-05-14 09:33:06 EDT
Created attachment 414048 [details]
boot in cs_CZ locale in KVM
Comment 15 Kamil Páral 2010-05-14 10:05:35 EDT
If this is a kernel bug and not anaconda bug (apparently) I guess this should be closed as duplicate of bug 578454 or wontfix (or something).
Comment 16 Ales Kozumplik 2010-05-17 03:31:42 EDT
Closing this again. Kamil is right this exist, but it's not a bug in anaconda, it's a kernel issue. See bug 576845.

*** This bug has been marked as a duplicate of bug 578454 ***