Bug 1762723 - HBAC Test Validation error when running the HBAC test the second time round via the IPA Web GUI
Summary: HBAC Test Validation error when running the HBAC test the second time round v...
Keywords:
Status: VERIFIED
Alias: None
Product: Red Hat Enterprise Linux 8
Classification: Red Hat
Component: ipa
Version: 8.0
Hardware: Unspecified
OS: Unspecified
unspecified
unspecified
Target Milestone: rc
: 8.0
Assignee: Thomas Woerner
QA Contact: ipa-qe
URL:
Whiteboard:
Depends On: 1734369
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2019-10-17 10:31 UTC by Florence Blanc-Renaud
Modified: 2020-02-05 12:33 UTC (History)
9 users (show)

Fixed In Version:
Doc Type: If docs needed, set a value
Doc Text:
Clone Of: 1734369
Environment:
Last Closed:
Type: Bug
Target Upstream Version:


Attachments (Terms of Use)

Description Florence Blanc-Renaud 2019-10-17 10:31:35 UTC
+++ This bug was initially created as a clone of Bug #1734369 +++

Description of problem:
The second run of the HBAC test via webgui ignores the username and target host despite them being select the first round and appear to be selected the second round! 


Version-Release number of selected component (if applicable):
IPA bundled with RHEL7.6

How reproducible:
The issue can easily be reproduced


Steps to Reproduce:
1. Go to Policy -> HBAC -> HBAC Test
2. Select username for Who (use filter, click the radio button) -> Next
3. Select hostname on Accessing (use filter, click the radio button) -> Next
4. Select service on Via Service (sshd for example) -> Next
5. Select Include Enabled for Rules -> Next
6. Select Matched and click Run Test
<<<this will display "Access Granted" or "Access Denied", which is correct
7. Click New Test on the lower right
8. For Who it's pre-selected the same username, without doing anything click Next
9. For Accessing it's pre-selected the same hostname, without doing anything click Next
10. For Via Service select different one (sudo for example) and click Next
11. For Rules click Include Enabled and click Next
12. Select Matched and click Run Test

A popup window titled "Validation error" will appear, and it states:

"
Input form contains invalid or missing values.
Missing values:

    User name
    Target host
"


Actual results:


Expected results:


Additional info:
This is misleading as well as time consuming.

--- Additional comment from RHEL Product and Program Management on 2019-07-30 11:33:15 UTC ---

Since this bug report was entered in Red Hat Bugzilla, the release flag has been set to ? to ensure that it is properly evaluated for this release.

--- Additional comment from Serhii Tsymbaliuk on 2019-08-05 11:30:21 UTC ---

Upstream ticket:
https://pagure.io/freeipa/issue/8031

--- Additional comment from Serhii Tsymbaliuk on 2019-09-18 00:02:16 UTC ---

Fixed upstream
master:
https://pagure.io/freeipa/c/4dbc6926b16b44146eef36d2f56403e2347f12c8
ipa-4-8:
https://pagure.io/freeipa/c/850500c95d41b651326e253dafd0a48661ede0b7

Comment 1 Florence Blanc-Renaud 2019-10-17 10:33:19 UTC
As there is an upstream fix in master and ipa-4-8 branches, moving to POST

Comment 5 Mohammad Rizwan 2020-01-28 12:00:29 UTC
version:
ipa-server-4.8.0-13.module+el8.1.0+4923+c6efe041.x86_64


Actual result:

Input form contains invalid or missing values.
Missing values:

    User name
    Target host



After performing steps specified in description, I am seeing the same issue. Screen shot attached.
Hence marking the bug FailedQA.

Comment 6 Thomas Woerner 2020-02-05 12:09:26 UTC
Please test again with IPA 4.8.3+ (See comment 2). It seems you have tested this with ipa-server-4.8.0.

Comment 7 Mohammad Rizwan 2020-02-05 12:21:52 UTC
version:
ipa-server-4.8.4-4.module+el8.2.0+5591+1f878b19.x86_64

The issue described in bug no longer seen with above package. Marking it verified.


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.