Bug 486375 - "white screen of indifference" with latest xorg-x11-server updates and compiz
"white screen of indifference" with latest xorg-x11-server updates and compiz
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: xorg-x11-server (Show other bugs)
All Linux
low Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Dave Airlie
Fedora Extras Quality Assurance
Depends On:
  Show dependency treegraph
Reported: 2009-02-19 10:09 EST by Tom London
Modified: 2009-07-24 14:37 EDT (History)
1 user (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Last Closed: 2009-07-24 14:37:32 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Attachments (Terms of Use)
Xorg.0.log from whitescreen session (37.40 KB, text/plain)
2009-02-19 10:09 EST, Tom London
no flags Details
~/.xsession-errors with whitescreen session (6.54 KB, text/plain)
2009-02-19 10:10 EST, Tom London
no flags Details
Xorg.0.log on monitor without whitescreen (41.63 KB, text/plain)
2009-02-19 14:31 EST, Tom London
no flags Details

  None (edit)
Description Tom London 2009-02-19 10:09:48 EST
Created attachment 332568 [details]
Xorg.0.log from whitescreen session

Description of problem:
On my Thinkpad X200 (Intel Graphics):

Updating to the last several xorg-x11-server updates, logging in with compiz enabled regresses to the 'white screen of indifference': screen is entirely white, with just the cursor displayed.

Cursor moves, and it appears to be active: looks like I can select things from the menu, etc.

System boots fine, gdm login window is OK, initial background is displayed OK, but when compiz starts, white, white, white.....

Disabling compiz via "gconftool-2 -s /desktop/gnome/session/required_components/windowmanager -t string metacity" restores display (but of course, no compiz).

Version-Release number of selected component (if applicable):

I'm attaching Xorg.0.log and ~/.xsession-errors from whitescreen session.

How reproducible:
Every time.  Can't login.....

Steps to Reproduce:
Actual results:

Expected results:

Additional info:
Comment 1 Tom London 2009-02-19 10:10:43 EST
Created attachment 332569 [details]
~/.xsession-errors with whitescreen session
Comment 2 Matěj Cepl 2009-02-19 12:48:09 EST
[matej@hubmaier ~]$ curl -s  'https://bugzilla.redhat.com/attachment.cgi?id=332568'|grep -E '^\((EE|WW)\)'
(WW) Falling back to old probe method for vesa
(WW) Falling back to old probe method for fbdev
(WW) intel(0): Register 0x61110 (PORT_HOTPLUG_EN) changed from 0x10000120 to 0x38000120
(WW) intel(0): Register 0x61114 (PORT_HOTPLUG_STAT) changed from 0x00000b00 to 0x28000b00
(WW) intel(0): Register 0x321b (FBC_FENCE_OFF) changed from 0x8102a000 to 0xb801bd00
(WW) intel(0): DRI2 requires UXA
(WW) intel(0): ESR is 0x00000010, page table error
(WW) intel(0): PGTBL_ER is 0x00100000, CS instruction GTT PTE
(WW) intel(0): Existing errors found in hardware state.
[matej@hubmaier ~]$ 

Do you have any /etc/X11/xorg.conf? Wouldn't autoconfiguration (i.e., no xorg.conf) work better?
Comment 3 Tom London 2009-02-19 13:02:30 EST
I have no xorg.conf:

[root@tlondon ~]# ls /etc/X11
applnk  fontpath.d  prefdm  xinit  Xmodmap  Xresources
[root@tlondon ~]#
Comment 4 Tom London 2009-02-19 14:15:22 EST
There may be something strange here.....

I get the reported "white screen" on my "old LCD" monitor (used @home).

I have to boot the new KMS kernel with "nomodeset" to get it to boot.  The above reports are for that monitor.

Now that I'm @work, I am using a newer LCD monitor, and I can enable compiz via "desktop effects".  This monitor does NOT require me to boot with "nomodeset".

I'll try leaving compiz enabled and logout/login again....
Comment 5 Tom London 2009-02-19 14:31:03 EST
Created attachment 332616 [details]
Xorg.0.log on monitor without whitescreen

Yeah.  I think this may be KMS related.

No "white screen" with this monitor that the kernel/KMS recognizes.

"White screen" with other monitor that the kerel/KMS does not recognize.

I'm attaching Xorg.0.log from session where there is no whitescreen.

What more information is needed/would be helpful?
Comment 6 Matěj Cepl 2009-02-19 15:41:23 EST
(In reply to comment #5)
> Yeah.  I think this may be KMS related.

Or we have problems to work with your monitor.
Comment 7 Tom London 2009-02-28 10:03:49 EST
Booting with "nopat" seems to make compiz work: that is, no more white screen.

Got this from a separate issue relating to this system (thinkpad X200) and this monitor (and old Mitsubishi LCD): https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=484682

Could these issues be "related"?
Comment 8 Bug Zapper 2009-06-09 07:31:48 EDT
This bug appears to have been reported against 'rawhide' during the Fedora 11 development cycle.
Changing version to '11'.

More information and reason for this action is here:
Comment 9 Tom London 2009-07-16 09:15:49 EDT
Believe this is no longer occurring.

Will wait a few days and then close.
Comment 10 Tom London 2009-07-16 09:29:15 EDT
A bit more: I'm currenly running rawhide and cannot reproduce this problem.

I did install F11 from DVD and did not see this.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.