Bug 565702 - X hangs on start with KMS enabled with Radeon HD 3200
X hangs on start with KMS enabled with Radeon HD 3200
Status: CLOSED WONTFIX
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kernel (Show other bugs)
12
All Linux
low Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Kernel Maintainer List
Fedora Extras Quality Assurance
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2010-02-15 18:59 EST by raud
Modified: 2010-12-03 17:46 EST (History)
10 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2010-12-03 17:46:17 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)
dmesg (32.71 KB, text/plain)
2010-02-15 20:21 EST, raud
no flags Details
messages jsut after boot (91.90 KB, text/plain)
2010-02-15 20:22 EST, raud
no flags Details
Xorg.0.log after boot (74.34 KB, text/plain)
2010-02-15 20:23 EST, raud
no flags Details
smolt report (74.34 KB, text/plain)
2010-02-15 20:24 EST, raud
no flags Details
the dsdt Disassemble (311.06 KB, text/plain)
2010-05-14 17:51 EDT, raud
no flags Details
a rpm -qa (47.57 KB, text/plain)
2010-05-14 17:52 EDT, raud
no flags Details
dmesg (30.44 KB, application/octet-stream)
2010-05-14 17:52 EDT, raud
no flags Details
Xorg.0.log (92.47 KB, application/octet-stream)
2010-05-14 17:53 EDT, raud
no flags Details

  None (edit)
Description raud 2010-02-15 18:59:59 EST
kernel-2.6.31.12-174.2.3.fc12.x86_64

Machine:
Lenovo X100e (28762FG)

lspci:
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS780M/RS780MN [Radeon
HD 3200 Graphics]

Could you please give some details as to how to debug this problem?

Booting with KMS disabled works, and so does resuming from suspend after applying the patch bug 565701.
Comment 1 raud 2010-02-15 20:21:17 EST
Created attachment 394432 [details]
dmesg
Comment 2 raud 2010-02-15 20:22:23 EST
Created attachment 394435 [details]
messages jsut after boot
Comment 3 raud 2010-02-15 20:23:45 EST
Created attachment 394436 [details]
Xorg.0.log after boot
Comment 4 raud 2010-02-15 20:24:22 EST
Created attachment 394437 [details]
smolt report
Comment 5 Dave Airlie 2010-02-15 20:25:10 EST
care to try a latest Fedora 12 kernel from koji or updates-testing?
Comment 6 raud 2010-02-15 22:15:51 EST
updates-testing : not better
kernel-2.6.31.12-174.2.19.fc12.x86_64

koji : missing dependencies 
kernel-2.6.32.7-39.fc12.x86_64.rpm
Missing kernel-firmware >= 2.6.32.7-39.fc12 
rpm -qa give kernel-firmware-2.6.32.7-37.fc12.noarch

I din't work it out.
I'm sorry I am not able to do much more today.


should i get those as well?
xorg-x11-drv-ati-6.13.0-0.20.20091221git4b05c47ac.fc12
xorg-x11-drv-ati-firmware-6.13.0-0.20.20091221git4b05c47ac.fc12.x86_64.rpm
Comment 7 raud 2010-05-14 17:51:03 EDT
Created attachment 414179 [details]
the dsdt Disassemble
Comment 8 raud 2010-05-14 17:52:00 EDT
Created attachment 414180 [details]
a rpm -qa
Comment 9 raud 2010-05-14 17:52:40 EDT
Created attachment 414181 [details]
dmesg
Comment 10 raud 2010-05-14 17:53:35 EDT
Created attachment 414182 [details]
Xorg.0.log
Comment 11 raud 2010-05-14 18:17:43 EDT
I updated to F13

I still have error at boot time:
Firmware Bug ACPI brightness control misses _BQC function.

But i actually work when I boot in run level 3 with modeset=0.
I can startx and enable compiz effectt

Then I booted run level 3 with modeset=1 and acpi=off
In dmesg i found :

[drm] radeon kernel modesetting enabled.
[drm:drm_init], 
[drm:drm_get_dev], 
radeon 0000:01:05.0: can't find IRQ for PCI INT B; probably buggy MP table
radeon 0000:01:05.0: setting latency timer to 64
[drm:drm_get_minor], 
[drm:drm_get_minor], new minor assigned 64
[drm:drm_get_minor], 
[drm:drm_get_minor], new minor assigned 0
[drm] radeon: Initializing kernel modesetting.
[drm] register mmio base: 0xD0200000
[drm] register mmio size: 65536
[drm:radeon_get_bios], ATOMBIOS detected
ATOM BIOS: Lenovo_FL3B
[drm:atom_allocate_fb_scratch], atom firmware requested 14ffb000 20kb
[drm] Clocks initialized !
[drm] Detected VRAM RAM=256M, BAR=256M
[drm] RAM width 32bits DDR
[TTM] Zone  kernel: Available graphics memory: 898394 kiB.
[ttm] Initializing pool allocator.
[drm] radeon: 256M of VRAM memory ready
[drm] radeon: 512M of GTT memory ready.
radeon 0000:01:05.0: Fatal error during GPU init
[drm] radeon: finishing device.
[ttm] Finilizing pool allocator.
[TTM] Zone  kernel: Used memory at exit: 0 kiB.
[drm] radeon: ttm finalized
[drm:drm_put_minor], release secondary minor 0
[drm:drm_put_minor], release secondary minor 64
radeon: probe of 0000:01:05.0 failed with error -22

Xorg logs gives the following:

[    66.405] (EE) RADEON([    64.626] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
[    64.626] (II) RADEON(0): TOTO SAYS 00000000d0200000
[    64.626] (II) RADEON(0): MMIO registers at 0x00000000d0200000: size 64KB
[    64.627] (II) RADEON(0): PCI bus 1 card 5 func 0
[    64.627] (II) RADEON(0): Creating default Display subsection in Screen section
        "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[    64.627] (==) RADEON(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    64.627] (II) RADEON(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
[    64.629] (==) RADEON(0): Default visual is TrueColor
[    64.629] (II) Loading sub module "vgahw"
[    64.629] (II) LoadModule: "vgahw"
[    64.631] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libvgahw.so
[    64.635] (II) Module vgahw: vendor="X.Org Foundation"
[    64.635]    compiled for 1.8.0, module version = 0.1.0
[    64.635]    ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[    64.635] (II) RADEON(0): vgaHWGetIOBase: hwp->IOBase is 0x03d0, hwp->PIOOffset is 0x0000
[    64.635] (==) RADEON(0): RGB weight 888
[    64.635] (II) RADEON(0): Using 8 bits per RGB (8 bit DAC)
[    64.635] (--) RADEON(0): Chipset: "ATI Radeon HD 3200 Graphics" (ChipID = 0x9612)
[    64.635] (--) RADEON(0): Linear framebuffer at 0x00000000c0000000
[    64.636] (II) RADEON(0): PCI card detected
[    64.636] (II) Loading sub module "int10"
[    64.636] (II) LoadModule: "int10"
[    64.641] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libint10.so
[    64.645] (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
[    64.645]    compiled for 1.8.0, module version = 1.0.0
[    64.645]    ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[    64.645] (II) RADEON(0): initializing int10
[    64.647] (II) RADEON(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
[    64.648] (II) RADEON(0): ATOM BIOS detected

[    64.645] (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
[    64.645]    compiled for 1.8.0, module version = 1.0.0
[    64.645]    ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[    64.645] (II) RADEON(0): initializing int10
[    64.647] (II) RADEON(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
[    64.648] (II) RADEON(0): ATOM BIOS detected
[    64.650] (II) RADEON(0): ATOM BIOS Rom: 
[    64.650]    SubsystemVendorID: 0x17aa SubsystemID: 0x21b2
[    64.650]    IOBaseAddress: 0x9000
[    64.650]    Filename: BR35197.bin 
[    64.650]    BIOS Bootup Message: 
Lenovo_FL3B RS780MN DDR2 200e/500m                                          

[    64.650] (II) RADEON(0): Framebuffer space used by Firmware (kb): 20
[    64.650] (II) RADEON(0): Start of VRAM area used by Firmware: 0x14ffb000
[    64.650] (II) RADEON(0): AtomBIOS requests 20kB of VRAM scratch space
[    64.650] (II) RADEON(0): AtomBIOS VRAM scratch base: 0x14ffb000
[    64.650] (II) RADEON(0): Cannot get VRAM scratch space. Allocating in main memory instead
[    64.650] (II) RADEON(0): Default Engine Clock: 380000
[    64.650] (II) RADEON(0): Default Memory Clock: 333000
[    64.650] (II) RADEON(0): Maximum Pixel ClockPLL Frequency Output: 1200000
[    64.650] (II) RADEON(0): Minimum Pixel ClockPLL Frequency Output: 0
[    64.650] (II) RADEON(0): Maximum Pixel ClockPLL Frequency Input: 13500
[    64.650] (II) RADEON(0): Minimum Pixel ClockPLL Frequency Input: 1000
[    64.650] (II) RADEON(0): Maximum Pixel Clock: 400000
[    64.650] (II) RADEON(0): Reference Clock: 14320
[    64.651] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[    64.745] drmOpenByBusid: Searching for BusID pci:0000:01:05.0
[    64.745] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[    64.796] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
......
[    65.496] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card15
[    65.546] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[    65.546] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
...
[    66.355] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card15
...
[    66.405] (EE) RADEON(0): [dri] RADEONDRIGetVersion failed to open the DRM
[dri] Disabling DRI.

[raud@lap ~]$ uname -a
Linux lap 2.6.33.3-85.fc13.x86_64 #1 SMP Thu May 6 18:09:49 UTC 2010 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

bug 588590 might be related

I'm willing to try stuff even if it my broke my distro.
Comment 12 Christian Funke 2010-05-19 03:42:12 EDT
I also have the same problem on my X100e (35085GG). The system hangs at boot with the last message being "Firmware Bug ACPI brightness control misses _BQC function". One thing I noticed is that if I try often enough (around 10 times) the system will boot with KMS enabled, though rebooting never works, I always have to use cold starts. This lockup can also be triggered by suspending an resuming my machine, once i get it to boot with KMS enabled.

Setting radeon.modeset=0 lets me boot fine, albeit i run get crashing X when I enable desktop effects in Kde but I guess this is another issue.
Comment 13 Bug Zapper 2010-11-03 18:02:41 EDT
This message is a reminder that Fedora 12 is nearing its end of life.
Approximately 30 (thirty) days from now Fedora will stop maintaining
and issuing updates for Fedora 12.  It is Fedora's policy to close all
bug reports from releases that are no longer maintained.  At that time
this bug will be closed as WONTFIX if it remains open with a Fedora 
'version' of '12'.

Package Maintainer: If you wish for this bug to remain open because you
plan to fix it in a currently maintained version, simply change the 'version' 
to a later Fedora version prior to Fedora 12's end of life.

Bug Reporter: Thank you for reporting this issue and we are sorry that 
we may not be able to fix it before Fedora 12 is end of life.  If you 
would still like to see this bug fixed and are able to reproduce it 
against a later version of Fedora please change the 'version' of this 
bug to the applicable version.  If you are unable to change the version, 
please add a comment here and someone will do it for you.

Although we aim to fix as many bugs as possible during every release's 
lifetime, sometimes those efforts are overtaken by events.  Often a 
more recent Fedora release includes newer upstream software that fixes 
bugs or makes them obsolete.

The process we are following is described here: 
http://fedoraproject.org/wiki/BugZappers/HouseKeeping
Comment 14 Bug Zapper 2010-12-03 17:46:17 EST
Fedora 12 changed to end-of-life (EOL) status on 2010-12-02. Fedora 12 is 
no longer maintained, which means that it will not receive any further 
security or bug fix updates. As a result we are closing this bug.

If you can reproduce this bug against a currently maintained version of 
Fedora please feel free to reopen this bug against that version.

Thank you for reporting this bug and we are sorry it could not be fixed.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.