Bug 678115 - [PALM] [KMS:HD6250:WRESTLER:FUSION] entering GNOME fails and hangs system - acer Aspire One 522 (AMD C-50)
[PALM] [KMS:HD6250:WRESTLER:FUSION] entering GNOME fails and hangs system - a...
Status: CLOSED CURRENTRELEASE
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: xorg-x11-drv-ati (Show other bugs)
15
Unspecified Unspecified
unspecified Severity high
: ---
: ---
Assigned To: Jérôme Glisse
Fedora Extras Quality Assurance
: Triaged
Depends On:
Blocks: F15GNOMEfail
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2011-02-16 14:04 EST by Adam Williamson
Modified: 2011-06-01 02:36 EDT (History)
2 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2011-06-01 02:36:36 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)
Xorg.0.log from affected system (booted to runlevel 3, startx then run) (38.16 KB, text/plain)
2011-02-16 14:05 EST, Adam Williamson
no flags Details
dmesg from affected system (123.37 KB, text/plain)
2011-02-16 14:05 EST, Adam Williamson
no flags Details
/var/log/messages from affected system (30.27 KB, text/plain)
2011-02-16 14:06 EST, Adam Williamson
no flags Details

  None (edit)
Description Adam Williamson 2011-02-16 14:04:28 EST
I have here a pretty new netbook, Acer Aspire One 522, which is based on a low-end implementation of the AMD Fusion stuff, the C-50 CPU with graphics identified in Xorg.0.log as HD 6250. If I boot F15 Alpha TC2 desktop live image, splash screen and GDM come up fine, but on logging in, I get a screen with a pointer and the background but nothing else, and after a bit the system hangs (can't move the pointer or switch to a VT). If I boot to runlevel 3 and run startx as liveuser, X will start up and be running in the background and as long as I stay in console VTs I can do stuff as long as I like, the system doesn't hang...but as soon as I actually switch to the VT where X went, I see the background and a pointer and nothing else, as in the direct-to-X boot case. I can move the cursor for a couple of seconds, but then it hangs just the same as in the direct-to-X boot case.

From /var/log/messages it appears that a full X session does actually run, it's just not visible. I can see messages from NetworkManager and PackageKit and all sorts of other things that clearly come from apps which have got started as part of the X session. .xsession-errors doesn't actually exist for liveuser, so there's nothing in there. /var/log/Xorg.0.log looks unhelpful also. I will include it, though. There's a lot of drm stuff in dmesg with drm.debug=15, so I'll include that. I'll also shortly test and see if a non-accelerated desktop like Xfce will run.
Comment 1 Adam Williamson 2011-02-16 14:05:24 EST
Created attachment 479195 [details]
Xorg.0.log from affected system (booted to runlevel 3, startx then run)
Comment 2 Adam Williamson 2011-02-16 14:05:55 EST
Created attachment 479196 [details]
dmesg from affected system
Comment 3 Adam Williamson 2011-02-16 14:06:21 EST
Created attachment 479197 [details]
/var/log/messages from affected system
Comment 4 Jérôme Glisse 2011-03-29 17:28:55 EDT
Any more luck after updating to lastest stuff ?
Comment 5 Adam Williamson 2011-03-29 17:43:47 EDT
hold on, i'll grab a nightly and check.
Comment 6 Adam Williamson 2011-03-29 18:31:40 EDT
With a 2011-03-27 nightly, no joy. Boots direct to a background and movable cursor but no desktop at all, ps claims gnome-shell is running. .xsession-errors is full of telepathy spam but also has recurrent:

Clutter-CRITICAL **: Unable to make the stage window 0x200009 the current GLX drawable"

errors. 2011-03-27 nightly has kernel 2.6.38-1.fc15 , xorg-x11-drv-ati 6.14.0-5.20110204gitblahblah , and mesa 7.10-0.29; do you need me to test newer versions of any of those? if so i'll have to roll a custom live.
Comment 7 Adam Williamson 2011-03-29 18:49:32 EDT
I'm building a custom live with all the latest kernel, xorg and mesa stuff to see if that's different.
Comment 8 Adam Williamson 2011-03-29 19:42:30 EDT
with xorg-x11-server-1.10.0-6.fc15 , mesa-7.11-0.1.20110327.0.fc15 , kernel-2.6.38.2-8.fc15 , and xorg-x11-drv-ati-6.14.0-7.20110316gitcdfc007ec.fc15 , it works! Shell comes up and seems to run fine in quick testing. So we need to get all that stuff into dist-f15, I'll check if updates are filed.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.