Bug 189981 - Authconfig-tui present unusable screen under Polish locale set.
Authconfig-tui present unusable screen under Polish locale set.
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: newt (Show other bugs)
i386 Linux
high Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Miroslav Lichvar
Depends On: 185950
Blocks: FC6Target
  Show dependency treegraph
Reported: 2006-04-26 09:54 EDT by Petr Rockai
Modified: 2007-11-30 17:11 EST (History)
3 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Last Closed: 2006-05-31 10:41:13 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Petr Rockai 2006-04-26 09:54:59 EDT
Note to self: do not forget about this issue in devel, examine the 
int->unsigned changes more closely and check for other possible regressions 
introduced by this change.

+++ This bug was initially created as a clone of Bug #185950 +++

Description of problem:
If Polish locale selected as system locale, the authconfig-tui presents no
useful screen on console. It consists only of blue bkg and movement tips at 
very last row of the screen (localized strings). However authconfig-tui 
on movement keys pressed ie. space, ESC or F12.
If it is run with C locale it presents full workable screen.

Version-Release number of selected component (if applicable):

How reproducible:
After fresh install with no graphic desktops/X, when firstboot invokes
authconfig via setup or
on every run as root on console/xterm with Polish locale set.

Steps to Reproduce:
1.Fresh install with no X/Desktop and set Polish locale as system one, then
allow firstboot to invoke setup and authconfig. OR
2.Run it from command line or throuh setup tools on console/xterm as root.
Actual results:
Only unusable blue screen.

Expected results:
Usable screen with options to check/uncheck to set up authentication of the 

Additional info:

-- Additional comment from rabe@epf.pl on 2006-03-20 06:58 EST --
Created an attachment (id=126345)
Scrshot of authconfig being run with Polish Locale (under xterm)

-- Additional comment from tmraz@redhat.com on 2006-03-20 09:02 EST --
Seems to be a newt toolkit problem as it works fine with the same 
version on FC-4.

Workaround - make the terminal window wider.

-- Additional comment from rabe@epf.pl on 2006-03-21 01:01 EST --
Hmm??? Make a terminal window wider.... But it also happens in bare 
outside xterm.. It happens during firstboot in text mode. Setting higher 
mode in console doesn't help.

-- Additional comment from clumens@redhat.com on 2006-03-28 10:41 EST --
*** Bug 186907 has been marked as a duplicate of this bug. ***

-- Additional comment from clumens@redhat.com on 2006-03-28 11:32 EST --
This is a problem that's turned up in the text parts of the installer 
device screen, partitioning screen), firstboot, and various configuration 
 What we've determined matches up with what Tomas says - the text is too 
for the terminal, so newt simply doesn't draw the dialog on the screen.  
This is
a regression from FC4.

Attached is a reproducer in python for this bug.  Make sure your terminal 
under 200 columns.  Note that we can't resize the console, so this is a big
problem for us.


from snack import *

li = Listbox(5, returnExit = 1)
li.append("a"*200, "f")
screen = SnackScreen()
g = Grid(1, 3)
g.setField(li, 0, 1, (0, 1, 0, 1))
g.place(1, 1)
screen.gridWrappedWindow(g, "title")
f = Form("This is some help")
res = f.run()

-- Additional comment from tmraz@redhat.com on 2006-03-28 15:41 EST --
Created an attachment (id=126932)
Proposed patch

This patch fixes the regression.

-- Additional comment from prockai@redhat.com on 2006-04-03 17:54 EST --
Thanks Tom for the patch. An updated newt resolving this issue has been 
pushed to fc5 updates.
Comment 1 Miroslav Lichvar 2006-05-31 10:41:13 EDT
Fixed in newt-0.52.2-6.1.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.