Bug 5774 - X-install does not detect videocard, and no options given
Summary: X-install does not detect videocard, and no options given
Status: CLOSED RAWHIDE
Alias: None
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: installer   
(Show other bugs)
Version: 6.1
Hardware: i386
OS: Linux
medium
medium
Target Milestone: ---
Assignee: Matt Wilson
QA Contact:
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 1999-10-09 15:40 UTC by jhaskins
Modified: 2008-05-01 15:37 UTC (History)
4 users (show)

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2000-02-11 20:36:54 UTC
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

Description jhaskins 1999-10-09 15:40:39 UTC
The X-install does not successfully detect the S3Trio3d or
the S3trio64/GX video adapter. When you get to the X setup
screen within the graphic install you are not presented with
any options on specifying your x-server or what video
adapter you have. You can only specify your monitor type.
You are forced to skip the x install and create a custom
XF86config file to successfully get X working.

Comment 1 Jay Turner 1999-10-21 16:07:59 UTC
This issue has been assigned to a developer for further action.

Comment 2 Jay Turner 1999-10-21 16:09:59 UTC
*** Bug 5779 has been marked as a duplicate of this bug. ***

The installer detects a Spectra 2500 TNT as a Riva 128 which
causes X to fail to start.

Suggestion: At install time, let the user change the
detected card, especially under a "custom" install.  If this
was possible, it would permit a workaround that would lower
the severity of this bug.

Comment 3 Jay Turner 1999-10-21 18:30:59 UTC
*** Bug 5957 has been marked as a duplicate of this bug. ***

During the X setup, I don't see an option to change the
amount of video memory my card has. I have a Permedia 2
based board with 8MB of memory, but the graphical installer
only sees 512kb of video ram, meaning I can't choose any of
the higher resolutions until I install it and rerun
xconfigurator.

Thanks,
Jake Williams
Software Engineer
MaxVision Corporation

Comment 4 Jay Turner 1999-10-22 13:42:59 UTC
*** Bug 5988 has been marked as a duplicate of this bug. ***

My graphics card (with 8Mb memory) was detected correctly
enough for the (graphical)installer to choose the correct X
server (the 3dlabs one), but the memory was detected to be
only 512kb.  Thus I could only choose between 800x600 and
640x480 in 16 or 256 colors.  Annoying.  Here's the output
from my (now correctly configured) X server:

XFree86 Version 3.3.5 / X Window System
(protocol Version 11, revision 0, vendor release 6300)
Release Date: August 23 1999
	If the server is older than 6-12 months, or if your card is
newer
	than the above date, look for a newer version before
reporting
	problems.  (see http://www.XFree86.Org/FAQ)
Operating System: Linux 2.2.5-22smp i686 [ELF]
Configured drivers:
  GLINT: accelerated server for 3DLabs GLINT graphics
adapters
(Patchlevel 0)
(using VT number 7)

XF86Config: /usr/X11R6/lib/X11/XF86Config
(**) stands for supplied, (--) stands for probed/default
values
(**) XKB: keycodes: "xfree86"
(**) XKB: types: "default"
(**) XKB: compat: "default"
(**) XKB: symbols: "us(pc101)"
(**) XKB: geometry: "pc"
(**) XKB: rules: "xfree86"
(**) XKB: model: "pc105"
(**) XKB: layout: "se"
(**) Mouse: type: PS/2, device: /dev/mouse, resolution: 100
(**) Mouse: buttons: 3, 3 button emulation (timeout: 50ms)
(**) GLINT: Graphics device ID: "Primary Card"
(**) GLINT: Monitor ID: "Primary Monitor"
(**) FontPath set to
"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
(--) GLINT: found TI chip GLINT Permedia 2 at card #0 func
#0 with base 0xf4200000
(--) GLINT: Framebuffer address at 0xf4800000
(--) GLINT: videoram : 8192k
(--) GLINT: Using builtin RAMDAC of Permedia 2 chip
(--) GLINT: Fitted Memory type is : SGRAM
(--) GLINT: VGA core is : Enabled
(--) GLINT: Maximum allowed dot-clock: 110.000 MHz
(**) GLINT: Mode "1152x864": mode clock =  92.000
(**) GLINT: Mode "1024x768": mode clock =  85.000
(--) GLINT: Using XAA (XFree86 Acceleration Architecture)
(--) GLINT: XAA: Solid filled rectangles
(--) GLINT: XAA: Screen-to-screen copy
(--) GLINT: XAA: Using 9 128x128 areas for pixmap caching
(--) GLINT: XAA: Caching tiles and non-transparent stipples
(--) GLINT: XAA: Horizontal and vertical lines and segments

Comment 5 Jay Turner 1999-11-30 19:01:59 UTC
*** Bug 6423 has been marked as a duplicate of this bug. ***

Comment 6 Jay Turner 1999-11-30 19:21:59 UTC
*** Bug 6403 has been marked as a duplicate of this bug. ***

Comment 7 Jay Turner 1999-11-30 19:25:59 UTC
*** Bug 6384 has been marked as a duplicate of this bug. ***

Comment 8 kingnets 2000-01-18 04:02:59 UTC
During installation the X server failed to startup for Graphical installation.
S3 Virge chipset 4MB on a Diamond Card. Custom setup did allow for X to be
installed and worked fine once rebooted.

Comment 9 Jay Turner 2000-02-11 20:36:59 UTC
Issue is resolved in the latest installer available in beta.


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.